Idealne kruche ciasto na tartę

4.48 (147 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam dawno temu od cioci. Zawsze się sprawdza i nigdy mnie nie zawiódł.

  • 60 min

Składniki:

  • -180 g mąki (1 szklanka)
    -100 g masła
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -1 jajko
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery

Idealne kruche ciasto na tartę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w folii 1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukry i masło pokrojone na kawałki. Siekamy nożem aż ciasto będzie w drobniutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy (będzie się lepić do rąk przy wyrabianiu, ale tak ma być). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • przed upieczeniem 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Delikatnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosła.
  • 3. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Jeżeli chcemy upiec tartę na słono, pomijamy cukier puder i cukier wanilinowy, a dosypujemy 1 łyżkę mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować