Idealne kruche ciasto na tartę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukry i masło pokrojone na kawałki. Siekamy nożem aż ciasto będzie w drobniutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy (będzie się lepić do rąk przy wyrabianiu, ale tak ma być). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Delikatnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosła.
3.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Porady
Jeżeli chcemy upiec tartę na słono, pomijamy cukier puder i cukier wanilinowy, a dosypujemy 1 łyżkę mąki.
Komentarze