Holenderski krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy bulion: warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody. Wkładamy listki laurowe oraz ziarna pieprzu
i ziela angielskiego. Lekko solimy. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
2.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pory oczyszczamy i myjemy. Białe i jasnozielone części kroimy w cienkie talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wsypujemy pora i cebulę. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Często mieszamy, ewentualnie podlewamy małą ilością wody – pory nie powinny zbrązowieć.
3.Wlewamy 1 litr bulionu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy zupa nieco ostygnie, dodajemy posoloną, zahartowaną śmietanę. Miksujemy.
Pozostały bulion warto zamrozić. Dla dorosłych do zupy możemy podać
wyśmienite grzanki: starty żółty ser mieszamy z majonezem, zmiażdżonym
czosnkiem i solą, pastą smarujemy każdą kromkę. Następnie posypujemy sezamem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy
w piekarniku.
Komentarze