Gulasz z łopatki z kopytkami

4.98 (151 ocen)

Zawsze gulasz podawałam z kaszą lub ziemniakami. Tym razem połączyłam z kopytkami i wyszło smaczne i sycące danie.

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    papryka czerwona i żółta
    3 ząbki czosnku
    1,5 szklanki bulionu
    pół szklanki gęstej śmietany
    cebula
    mielona papryka ostra i słodka
    sól, pieprz
    łyżka mąki
    olej do smażenia
    1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    natka pietruszki do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.98 (151 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Gulasz z łopatki z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso podsmaż 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażyć na gorącym oleju ok.10 minut i przełożyć do garnka.
  • podsmaż warzywa 2. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, cebulę posiekać i chwilę podsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem, zalać bulionem. Przemieszać, dusić ok.45 minut na niewielkim ogniu. Do gulaszu dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, w razie konieczności uzupełnić wodą.
  • ciasto na kopytka 3. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Zimne obrać, zemleć w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę podsypana mąką. Dodać mąkę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.
  • kopytka przed ugotowaniem 4. Z ciasta formować wałeczek, odcinać skośne, niewielkie kluseczki. Zagotować wodę, osolić, kluski wrzucać partiami. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową.
  • gulasz z kopytkami 5. Na talerzu rozłożyć kopytka, polać gulaszem, udekorować natką pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować