Gulasz z łopatki z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażyć na gorącym oleju ok.10 minut i przełożyć do garnka.
2.Paprykę umyć, pokroić w kostkę, cebulę posiekać i chwilę podsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem, zalać bulionem. Przemieszać, dusić ok.45 minut na niewielkim ogniu. Do gulaszu dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, w razie konieczności uzupełnić wodą.
3.Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Zimne obrać, zemleć w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę podsypana mąką. Dodać mąkę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.
4. Z ciasta formować wałeczek, odcinać skośne, niewielkie kluseczki. Zagotować wodę, osolić, kluski wrzucać partiami. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową.
Komentarze