gulasz z kiszoną kapustą

4.5 (186 ocen)

Znajomi pamiętają pewnie wyprawę pod kryptonimem "trzy zamki" i pyszny gulasz, który jedliśmy w Starej Lubovnej na Słowacji. Otóż muszę się pochwalić, że gulasz ten, udało mi się "podrobić", co więcej

Składniki:

  • 0,7 kg łopatki wieprzowej,
    0,5 - 0,7 kg kiszonej kapusty.
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    3-4 łyżki śmietany 18%,
    2 spore cebule,
    tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu),
    przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, kminek.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w kostkę, smażymy rozgrzanym tłuszczu aż się zezłoci. wtedy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż do momentu aż cebula zmięknie.
  • 2. W tym samym czasie kapustę należy przesiekać, wypłukać i w zależności od tego jak bardzo jest kwaśna raz albo dwukrotnie obgotować. Wody spod pierwszego obgotowywania kapusty nie wylewamy, będzie potrzebna!!
  • 3. Obgotowaną kapustę wrzucamy do garnka z mięsem i cebulą, mieszamy podlewamy szklanką wody z gotowania kapusty, dodajemy przyprawy i dusimy około pół godziny, kontrolując stan płynu i w razie potrzeby podlewając wodą z gotowania kapusty. (można też dodać pół kostki mięsnej Winiary)
  • 4. na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować