Znalazłam ten przepis w starej gazecie,.Byłam ciekawa jak smakuje ciasto z kaszą.Jest zdrowe, pyszne, łatwo się je robi, często gości na naszym stole.Czasami coś zmieniam i dodaje np.bakalie.
Gryczany czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorącą ugotowaną kaszę ,miksujemy tak długo aż zbije się w kulę.Cały czas miksując dodajemy cukier.Odstawiamu kaszę by ostygła.w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą,rozpuszczamy gorzka czekolade i masło.Tę masę też odstawiamy by ostygła.Teraz przez 2 minuty ubijamy jajka z solą,dodajemy czekoladowa masę i olejek waniliowy.Wciąż ubijajac,dodajemy partiami mąkę,a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wkładamy kasze z cukrem i mieszamy tak długo ,aż znikną wszystkie grudki,na koniec wrzucamy pokrojona mleczną czekoladę i mieszamy z masą.Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem i wysypana mąką tortownicę.Wierzch ciasta posypujemy grubo pokrojoną gorzką czekoladą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.Po upieczeniu ciasto możemy polukrować,polać polewą lub posypać pudrem cukrem.To ciasto jest zdrowe,pyszne ,pachnące i nie jest suche,długo zachowuje świeżość,
Komentarze