Gryczane babeczki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, por kroimy w plasterki, pieczarki również w drobną kostkę. Na oleju kokosowym podsmażamy cebulę, por, pieczarki i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, chwilę podsmażamy i studzimy.
2.Paprykę kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą gryczaną.
Jaja rozkłócamy i mieszamy trzepaczką z serkiem twarogowym.
Do kaszy dodajemy przysmażone warzywa z wędliną, zalewamy masą jajeczną, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
3.Silikonowe foremki na muffiny wypełniamy farszem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4.W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając jogurt z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gorące muffiny podajemy z sosem ziołowo - czosnkowym
Porady
Muffinki świetnie smakują również na zimno, można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Komentarze