Babeczki gryczane z grzybami

  • wyświetlono: 500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Podane na gorąco, w towarzystwie sałatki (np. z pomidorów) zastępują mi obiad, zaś na zimno stanowią doskonałą przekąskę i można je wziąć ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę.W sezonie grzybowym, warto je przygotować chociaż raz - są przepyszne. Podajcie je swoim gościom - będą zachwyceni!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 55min

Składniki

- 10 dag kaszy gryczanej,
- 15 dag grzybów leśnych - podgrzybków, borowików,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki drobno startego, żółtego sera,
- 1 surowe białko jajka,
- łyżka mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 gałązki rozmarynu (można zastąpić suszonym),
- łyżka oleju,
- łyżeczka masła (+ do foremek),
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki gryczane z grzybami

  • Przygotowywanie składników do babeczek z kaszy gryczanej i grzybów1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (kasza powinna wchłonąć większość wody), odsączamy.
    Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę (wraz z nóżkami). Rozmaryn myjemy, odrywamy listki od łodyżek i siekamy.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone grzyby, podsmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy łyżeczkę masła oraz połowę posiekanego rozmarynu, dusimy do miękkości aż cała woda odparuje (ok. 10 minut), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wymieszana masa na babeczki2. W dużej misce mieszamy ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone grzyby, jogurt naturalny, starty, żółty ser i resztę posiekanego rozmarynu.
    Do masy gryczano-grzybowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztrzepane białko jaja, dokładnie łączymy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • Nakładanie masy do foremek3. Zagłębienia w formie do muffinek wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Do każdego zagłębienia wkładamy po ok. 2,5 łyżki przygotowanej masy.
  • 4. Formę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.

    Babeczki wybornie smakują na gorąco, w towarzystwie sałatki z sezonowych warzyw i sosem jogurtowym, a także są znakomite na zimno, np. na kolację albo imprezową przekąskę, czy do szkoły, do pracy lub na piknik.
    Te babeczki to doskonały dowód na to, że z prostych składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Porady

Poza sezonem można użyć suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie przez ok. 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
W wersji oszczędnościowej, to danie można przygotować z dodatkiem podsmażonych pieczarek zamiast grzybów leśnych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiprzystawkaprawdziwkilekkiekasza gryczanagrzybyprzekąskaimprezazdrowelekka kuchniaborowikipiknikzdrowy obiadDANIA Z GRZYBAMIpomysł na obiaddo szkołybabeczki na słonona drugie śniadaniewytrawne babeczkiobiad z piekarnikalunchwytrawne muffinkigrzybobraniedla dbających o linięzdrowe przystawkidania z kasząsezon na grzybyprzepis_miesiąca1000imprezowa przekąska

Komentarze

Podobne przepisy

kapusta wigilijna

Dodane przez: Neblina36

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami znana jest w...

Tarteletki z leśnymi grzybami

Dodane przez: Kloruś

Tarteletki z leśnymi grzybami

Małe , niezobowiązujące tarteletki...

Śledzie z suszonymi grzybami

Dodane przez: dragonik7

Śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie z suszonymi grzybami odkryłam...

Kasza gryczana z Tuńczykiem

Dodane przez: Gaździnka warzy

Kasza gryczana z Tuńczykiem

Kasza gryczana z Tuńczykiem

Galareta wieprzowa z grzybami

Dodane przez: zzewa

Galareta wieprzowa z grzybami

Jak pewnie zauważyliście uwielbiam...

kapusta z grzybami

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami, jedno z 12...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE