Grochówka wojskowa

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzisiaj grochówka wojskowa, czyli zupa idealna na chłodne dni. Pyszna, sycąca i treściwa, zachęcam do ugotowania!

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g grochu
    500 g wędzonych żeberek
    400 g boczku wędzonego surowego
    400 g kiełbasy
    1 pietruszka
    2 marchewki
    kawałek selera
    5-6 ziemniaków
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 liścia laurowe
    3 ziela angielskie
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka lubczyku - może być mrożony
    1 łyżka słodkiej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka wojskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch w całości wypłukać, namoczyć i zostawić na całą noc. Do garnka wlać 3 litry wody, włożyć żeberka. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Następnie dodać namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Obrać marchewkę, pietruszkę i seler.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w większą kostkę. Warzywa dodać do zupy. Boczek wędzony pokroić i podsmażyć, następnie dodać do grochówki. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę z kiełbasą podsmażyć na tłuszczu z wytopionego boczku. Kiełbasę i cebulę dodać do zupy.
  • 3. Gdy groch będzie już podgotowany, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Grochówkę gotować tak długo, aż groch rozgotuje się. Na koniec doprawić grochówkę słodką papryką, lubczykiem, roztartym majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotowe!


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

grochówka

To może cię zainteresować