Grochówka wojskowa

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna,aromatyczna i pożywna zupa

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 0,5 kg żeberek wieprzowych
    0,5 kg grochu łuskanego
    40 dag boczku wędzonego
    40 dag wędzonej swojskiej kiełbasy np. "Kiełbasa z babcinej spiżarni" Sokołów
    2 marchewki
    3 ziemniaki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    liść laurowy
    majeranek
    ziele angielskie
    czosnek mielony
    sól i pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka wojskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa. Warzywa kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy groch i gotujemy. W tym czasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę. Boczek wrzucamy na patelnie i podsmażamy do wytopienia tłuszczu, dodajemy kiełbasę i smażymy do zrumienienia boczku i kiełbasy. Gdy groch będzie na wpół ugotowany, dodajemy warzywa oraz podsmażony boczek z kiełbasą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, gotujemy aż warzywa zmiękną, zupa zgęstnieje i nabierze smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy zupę tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groch Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

grochówka

To może cię zainteresować