Grillowany camembert na szpinaku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Moja ulubiona potrawa z grilla. Sekretem jest mieszanka przypraw i ziół, w której obtoczony jest serek oraz młody szpinak z odrobiną czosnku. Podaję go z chrupiącym pieczywem. W sam raz na majówkę, czy garden party.Poza sezonem można przygotować go w piekarniku lub na patelni grillowej.

  • 25 min

Składniki:

  • - 4 okrągłe serki camembert,
    - 2-3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego,
    - 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - 30 dag świeżego szpinaku,
    - 2 ząbki czosnku,
    - po 1 łyżeczce: słodkiej i ostrej mielonej papryki, ziół prowansalskich,
    - świeżo mielony, czarny pieprz,
    - sól morska.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill Ser

Grillowany camembert na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy ogonki. Liście delikatnie kroimy.
    W garnku rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju, wkładamy szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Smażymy razem ok. 5-7 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Słodką i ostrą paprykę mieszamy z ziołami prowansalskimi, sporą szczyptą pieprzu i odrobiną soli. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    Serki smarujemy z obu stron olejem, obsypujemy (nacieramy) mieszanką przypraw (z góry i z dołu).
    Każdy serek zawijamy w folię aluminiową.
  • 3. Serki w folii układamy na dobrze rozgrzanym grillu, grillujemy po 5-7 minut z każdej strony.
    Na talerze wykładamy duszony szpinak, układamy na nim krążki sera camembert. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować