Gotowany schab

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przy naszym stole jest gwarno, bo często jedzą z nami dorosłe dzieci ze swoimi rodzinami.

Składniki:

  • ● 1,5 kg schabu bez kości
    ● 4 łyżki majonezu
    ● przyprawa uniwersalna
    ● majeranek
    ● mielone papryka i pieprz
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 szkl. soli
    ● 3 l wo dy
    ● łyżka cukru
    ● listek laurowy
    ● 3 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowany schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, nacieramy przyprawami i smarujemy majonezem. Zawijamy w folię i wkłada my do lodówki na ok. 24 godziny.
  • 2. Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier i przy prawy, mieszamy. Wkładamy mięso i gotujemy ok. 15 minut od zawrzenia. Przerywamy na 15 minut, potem jeszcze raz zagotowujemy. Mięso zostawiamy w wywarze na godzinę.
  • 3. Schab osączamy. Porcje obiadowe kroimy w grube plastry, mięso pokrojone cieniej może stanowić wędlinę do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować