Gotowane roladki z indyka

4.5 (160 ocen)

  • 45 min

Bardzo zdrowe i smaczne roladki. Polecam wszystkim, którzy przeszli na dietę albo lubią się zdrowo odżywiać. Do tego dania proponuję kaszę i surówkę z kiszonej kapusty.

  • 45 min

Składniki:

  • 750 g piersi z indyka
    1 czerwona papryka
    1 duży pomidor (lub 2 małe)
    120 g mozzarelli
    2 łyżki ziół prowansalskich
    do smaku sól i pieprz
    1 garść świeżej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Gotowane roladki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyj i osusz. Mięso staraj się pokroić wzdłuż na dosyć cienkie plastry tak by ich szerokość nie przekraczała ok. 13 cm. Z mojego kawałka mięsa wyszły 3 plastry. Mięso rozbij tłuczkiem, najlepiej przez folię żeby nie porozrywać mięsa a jedynie rozluźnić włókna. Plastry mięsa z każdej strony posól, dodaj pieprz i zioła prowansalskie. Odstaw do lodówki.
  • 2. Warzywa i natkę pietruszki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko łącznie z czosnkiem do blendera (używam robota z nadstawką miksującą płynne produkty). Zmiksuj.
  • 3. Warzywa odsącz na drobnym sitku z nadmiaru płynu (sok możesz zamrozić i użyć do np. zupy albo sosu), interesuje nas pulpa warzywna. Mozzarelle zetrzyj na dużych oczkach dodaj do masy warzywnej, wymieszaj i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Rolada posmarowana farszem 4. Przygotuj kawałki folii spożywczej, utnij je na ok. 50 cm długości kawałki. Do dużego garnka nalej do połowy wodę i zagotuj. Mięso posmaruj masą warzywną na całej długości i zroluj. Ułóż na folii spożywczej i zroluj ją razem z mięsem jak najciaśniej. Końcówki folii zakręć (tak jak papierki przy cukierkach) i zwiąż bawełnianym sznurkiem.
  • Roladki zawinięte w folię 5. Ruloniki mięsne wkładaj do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W czasie gotowania można je delikatnie przekręcać, by równomiernie się ugotowały. Podczas zdejmowania folii należy uważać, bo są bardzo gorące i możemy się poparzyć płynem który się wytworzył w środku roladki. Kroimy je w poprzek.

Porady

W roladkach podczas gotowania wytwarza sie w środku płyn - rosołek i najlepiej podczas odcinania folii położyć go na głębszym talerzu, wówczas pozyskamy pyszny sosik, którym możemy polać mięso lub kasze czy ryż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować