Golonka wieprzowa z warzywami pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę myjemy , oczyszczamy . Coca-colę mieszamy z przyprawami zalewamy mięso , odstawiamy do lodówki na 3-4 h co jakiś czas odwracamy i polewamy golonkę.
2.Warzywa obieramy , myjemy . Ziemniaki kroimy na 4 części ,pieczarki w plastry , cebulę w piórka , marchew na mniejsze kawałki.
3.Zamarynowaną golonkę z płynem przekładamy do rękawa do pieczenia , dokładamy warzywa, z czepiamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok 2 h. z termoobiegiem grzanie góra-dół co jakiś czas odwracamy rękaw na drugą stronę.
Po tym czasie rozcinamy rękaw , zmniejszamy temp. do 180 st. pieczemy kolejne 30 min , podlewając mięso sosem.
Komentarze