Gołąbki bez zawijania to moja propozycja na troszkę mniej tradycyjne gołąbki, ale równie smaczne. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, także polecam ich wszystkim smakoszom gołąbków.
Składniki:
1 kg kapusty
0,5 kg mięsa mielonego
4 jajka
1,5 szkl ryżu basmati
0,5 szkl kaszy manna
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka soli cebulowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 mały koncentrat pomidorowy
2 litry wody
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować i wymieszać wraz z surowym mięsem mielonym. Następnie dodać jajka, surowy ryż, kaszę manną oraz wszystkie przyprawy i całość dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować gołąbki i na rozgrzanym oleju obsmażać na złoty kolor z obu stron.
W dużym garnku zagotować wodę wraz z koncentratem pomidorowym oraz łyżeczką soli, włożyć wszystkie obsmażone gołąbki i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45min.
Po tym czasie wyjąć gołąbki z sosu i jeśli jest zbyt rzadki to zagęścić go mąką oraz doprawić do smaku pieprzem oraz suszoną bazylią.
Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Komentarze