Gnocchi z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Gnocchi są najlepsze z mączystych odmian ziemniaków z dużą zawartością skrobi i małą wody.....

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane w mundurkach): 500 gramów
    - mąka (poznańska): 300 gramów
    - suszony koper: 3 łyżeczki
    - sól: 2 szczypty
    SOS:
    - pieczarki (małe): 500 gramów
    - cebula (pokrojona drobno,): 1 sztuka
    - śmietana 30%: 250 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 2 szczypty
    - serek (topiony): 0.5 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - ser (żółty, twardy, utarty na tarce o grubych oczkach): 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Solimy i dodajemy dwie trzecie mąki i koperek. Potem wyrabiamy pozostałą część mąki, ale tylko tyle, aby ciasto było lekkie i miękkie, nie może kleić się do palców.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki grubości 1,5 cm. Tniemy z nich około 2 cm kawałki. Kawałki ciasta kładziemy na posypanym mąką widelcu przyciskamy tak, aby się zrobiła muszelka.
  • 3. Kluski stopniowo wrzucamy do wrzącej wody, od czasu do czasu mieszamy, aby się nie skleiły. Po wypłynięciu wyjmujemy je łyżką cedzakową i trzymamy w ciepłym miejscu.
  • 4. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone. Odparowujemy z płynu który odpuszczą pieczarki. Dodajemy śmietanę, gotujemy mieszając, dodajemy serek i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Gotowe od razu polewamy sosem, posypujemy startym serem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

0 (0 ocen)

image-1dlyc33

To może cię zainteresować