Gnocchi z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Solimy i dodajemy dwie trzecie mąki i koperek. Potem wyrabiamy pozostałą część mąki, ale tylko tyle, aby ciasto było lekkie i miękkie, nie może kleić się do palców.
2.Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki grubości 1,5 cm. Tniemy z nich około 2 cm kawałki. Kawałki ciasta kładziemy na posypanym mąką widelcu przyciskamy tak, aby się zrobiła muszelka.
3.Kluski stopniowo wrzucamy do wrzącej wody, od czasu do czasu mieszamy, aby się nie skleiły. Po wypłynięciu wyjmujemy je łyżką cedzakową i trzymamy w ciepłym miejscu.
4.Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone. Odparowujemy z płynu który odpuszczą pieczarki. Dodajemy śmietanę, gotujemy mieszając, dodajemy serek i przyprawiamy solą i pieprzem.
5.Gotowe od razu polewamy sosem, posypujemy startym serem i podajemy.
Komentarze