Gniocchi z pieczoną dynią w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy na pół,oczyszczamy z pestek,obieramy ze skórki.Kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na blachę.lekko solimy,posypujemy delikatnie imbirem,białym pieprzem,wkładamy do pieca nagrzanego do 180`C na ok.20min,aż dynia się zrumieni i zmięknie.W miedzy czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przecedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Dynię wyjmujemy z piekarnika miksujemy blenderem,studzimy.Ziemniaki,dynię mieszamy w dużej misce dodajemy jajko,wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.Na stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki o śr. 2cm,lekko spłaszczamy,kroimy w 3cm.gnocchi.Wkładamy do wrzątku,gotujemy 3min.od wypłynięcia.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane wrzucamy szpinak,podsmażamy,wlewamy śmietanę,dodajemy prażone orzechy,czosnek,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem.Sos redukujemy na małym ogniu.Kluseczki porcjujemy na talerze,polewamy sosem,dekorujemy pomidorkami koktajlowymi,posypujemy parmezanem.
SMACZNEGO
Komentarze