Kurczak w sosie szpinakowym

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam szpinak. Odpowiednio przygotowany i doprawiony myślę, że posmakuje każdemu.

  • 40 min

Składniki:

  • - kurczak - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - makaron penne - 1 opak
    - szpinak - 1/2 opak - ja używałam wyjątkowo szpinaku z Hortexu
    - czosnek - 2 ząbki
    - serek Bieluch naturalny - 4 opak
    - mleko - 1 ml
    - sos sojowy ciemny - 2 łyżki
    - sól , pieprz, wegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawę przygotowuje się dość szybko 1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Gotowego kurczaka zalać sosem sojowym i odstawić do "przegryzienia". Na suchą patelnie wrzucić zamrożony szpinak, zalać mlekiem, przyprawić wegetą i pozostawić do całkowitego odparowania co pewien czas mieszając. Makaron penne ugotować w osolonej wodzie w czasie w zalecanym na opak. Do odparowanego szpinaku dodać kurczaka (wraz z sosem) i dusić jeszcze ok 5 minut. Po tym czasie do składników na patelni dodać serki Bieluch, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól i wymieszać. Wszystko razem dusić do momentu wrzenia. Na koniec makaron dorzucić do sosu. Smacznego:)

Porady

Zamiast makaronu sos można podawać z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Makaron Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować