Galantyna

4.5 (160 ocen)

Taką galantynę robiła moja babcia, moja mama , a teraz przyszedł i czas na mnie. Galantyna jest prosta i tak na prawdę szybka w przygotowaniu. A jej smak jest wyjątkowy. Warto robić domową wędlinkę.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1.5kg)
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    pęczek pietruszki zielonej
    4 jajka
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    ziele angielskie
    pieprz w ziarnkach
    liść laurowy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Galantyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 jajka gotujemy na twardo.
  • 2. Kurczaka przekrawamy z jednej strony na pół, wzdłuż "klatki piersiowej".
    Delikatnie by nie uszkodzić mięsa, ani nie zrobić dziurki wykrawamy wszystkie kości.W skrzydełkach zostawiamy tylko najgrubszą część.
  • 3. Piersi z kurczaka mielimy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy:sól i pieprz, oraz jajko i mieszamy.
  • 4. Na kurczaka bez kości wykładamy farsz, Na środek kurczaka wykładamy 3 ugotowane jajka(bez skorupek). Zawijamy. Owijamy bardzo mocno w ścierkę i obwiązujemy sznurkiem.
  • 5. Do dużego garnka wkładamy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarnkach. Wkładamy naszego kurczaka w ścierce. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.
    Gotujemy około 1.5godziny od momentu zagotowania.
  • 6. Po ugotowaniu galantynę wyciągamy i kładziemy na desce. Galantyna musi porządnie ostygnąć. Po ostygnięciu ucinamy sznurki i zdejmujemy ścierkę.

    Smacznego.

Porady

Ja do farszu dodaję odrobinę sosu tabasco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować