Francuski cebulowy pocałunek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiejsza zupka na WALENTYNKI.

  • 30 min

Składniki:

  • • 0,5 kg cebuli
    • 2 łyżki masła
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • 1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)(uzyte były kostki wołowe, ponieważ nikt w domu nie lubi wołowiny)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Dodatki:

    • bagietka, pokrojona na kromki
    • ząbek czosnku
    • 150 g sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuski cebulowy pocałunek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki . W dużym roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
    Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
    Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować