Sos soubise (francuski sos cebulowy)

2.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pasuje także do innych mięs. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiej miejscowości Soubise.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szkl. mleka
    -3 łyżki masła
    -2 łyżki mąki
    -4 cebule
    -sól, pieprz
    -gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos beszamelowy

Sos soubise (francuski sos cebulowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić połowę masła. Dodać cebule i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (powinny być miękkie, ale nie zrumienione). Odstawić do ostygnięcia i zblendować.
    W drugim rondelku rozpuścić resztę masła. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu beszamelowego dodać cebulowe puree. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać do dań mięsnych, głównie baraniny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować