Sos soubise (francuski sos cebulowy)

  • wyświetlono: 123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pasuje także do innych mięs. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiej miejscowości Soubise.

cosik
  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

-1 szkl. mleka
-3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-4 cebule
-sól, pieprz
-gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Sos soubise (francuski sos cebulowy)

  • 1. Cebule obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić połowę masła. Dodać cebule i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (powinny być miękkie, ale nie zrumienione). Odstawić do ostygnięcia i zblendować.
    W drugim rondelku rozpuścić resztę masła. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu beszamelowego dodać cebulowe puree. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać do dań mięsnych, głównie baraniny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulabeszamelsosSOS BESZAMELOWYsos cebulowysos do mięsasos francuskisos soubisesos subizesos do baraniny

Komentarze

Podobne przepisy

image-01ocrd8

Dodane przez: LenaGotuje

Pikantny sos cebulowo - cytrynowy do mięsa

Sos z mięsem pasuje do pyz i klusek...

gotowy sos

Dodane przez: karolinajedynak24

sos cebulowo porowy z musem jabłkowym

sos idealnie nadaje sie do smażonej...

Sos cebulowo- -czosnkowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Sos cebulowo-czosnkowy

Sos jest wspaniały na okres jesienno-zimowy,...

Sos cebulowy z serkiem topionym

Dodane przez: JustKuchcik

Sos cebulowy z serkiem topionym

Wyrazisty w smaku sos cebulowy,...

image-1puuxmi

Dodane przez: paolineczka

Sos śmietanowy

Ten przepis warto znać! Najprostszy...

Sos cebulowo – oliwkowy

Dodane przez: JustKuchcik

Sos cebulowo – oliwkowy

Świetny dodatek do różnego rodzaju...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE