Sernik "Pocałunek"

  • wyświetlono: 1769 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo delikatny i smaczny kremowy sernik na kruchym cieście z puszystą bezą. Jeden z ulubionych deserów w naszej rodzinie.

nataliakielek
  • 8 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

160-180 g mąki
100 g masła pokojowej temp.
70 g kwaśnej śmietany
30 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa twarogowa:

500 g twarogu (najlepiej domowej roboty)
2 szt. żółtka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
40 g budyń śmietankowy

Beza:

2 szt. białka
100 g cukru pudru
szczypta soli
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik "Pocałunek"

  • masło, śmietanę i cukier puder1. W głębokiej misce ubić masło, śmietanę i cukier puder.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać 3/4 mąki do masy masłowej, wymieszać za pomocą łyżki.2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać 3/4 mąki do masy masłowej, wymieszać za pomocą łyżki.
  • miękkie, elastyczne ciasto3. Wyłożyć na deskę i wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto, dosypując po trochę resztę mąki.
  • Formę 20x20 wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto formując boki.4. Formę 20x20 wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto formując boki.
  • Masę twarogową wyłożyć na ciasto, wyrównać łopatką.5. Twaróg zmielić przez maszynkę na drobnych oczkach 2 razy. Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem, śmietaną i budyniem (można zamienić na mąkę ziemniaczaną). Masę twarogową wyłożyć na ciasto, wyrównać łopatką. Piec w piekarniku przy 180 C ok. 40-45 min.
  • Gotowe ubite białka delikatnie przełożyć do specjalnego woreczka z końcówką i wyłożyć na wierzch sernika. Zmniejszyć temp. do 160 C i piec 10 min.6. W czystym i suchym naczyniu wymieszać białka z cukrem pudrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Miskę wstawić na wodną banie (woda, która gotuje się w garnku, nie powinna dotykać miski z masą) i mikserem na wysokich obrotach ubijać ok. 10 min., do utworzenia gęstej masy. Zdjąć ubite białka z wodnej bani i jeszcze ubijać ok. 3-4 min. Gotowe ubite białka delikatnie przełożyć do specjalnego woreczka z końcówką i wyłożyć na wierzch sernika. Zmniejszyć temp. do 160 C i piec 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastotwarógsernikDeserbezy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: Krystyna32

Sernik

Delikatny, kremowy i pyszny sernik.

Sernik puszysty tani i smaczny przepis. Cheese cake

Dodane przez: Mariaszz

Sernik

Przepis na ten sernik dostałem...

sernik

Dodane przez: Kamelia1111

Sernik

Pyszny sernik z dodatkiem jogurtu

SERNIK

Dodane przez: Judytka

SERNIK

Przepis ze zbiorów mojej Mamy....

Sernik królewski

Dodane przez: BARB

Sernik królewski

Elegancki król serników jest wart...

nikolaxxxx

Dodane przez: nikolaxxxx

Sernik

Najlepszy, sprawdzony przepis