Francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jest to jedna z najpopularniejszych francuskich zup. Nazywana też zupą biedaków.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    - 2 łyżki oliwy
    - ok 600dkg cebuli ( 4 duże lub 6 średnich)
    - 2-4 ząbków czosnku
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    - 2 łyżki mąki
    - 2 litry ( 8 szklanek) bulionu drobiowego lub wołowego ( może być z kostki)
    - grzanki
    Opcjonalnie ( wtedy wychodzi trochę drożej):
    - 125 ml wytrawnego białego wina
    - 2 łyżki brandy
    - starty lub cienko pokrojony ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Podgrzewamy ją na rozgrzanym maśle połączonym z oliwą w garnku o grubym dnie na niezbyt dużym ogniu. Czekamy aż się zeszkli i trochę zarumieni. Wtedy dodajemy czosnek, tymianek i cukier i dalej smażymy na średnim ogniu ok 30 min. wciąż mieszając. Kiedy cebula trochę zbrązowieje posypujemy ją mąką i wlewamy bulion. Wtedy też można dodać wino. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zbieramy powstałą pianę. Gotujemy jeszcze przez co najmniej 40 min. W tym czasie możemy zrobić grzanki czosnkowe. Pod koniec gotowania możemy wlać brandy. Zupę wlewamy do ciepłych miseczek , dekorujemy grzankami i serem. W oryginalnym przepisie zapiekamy je z grzankami posypanymi serem do momentu aż ser się rozpuści.

Porady

Proponuję, przed krojeniem cebuli włożyć ją choć na pół godziny do lodówki. Wtedy sok nie będzie aż tak drażniący:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować