Flaczki wegetariańskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pochodzę z rodziny śląskiej, w której dominują potrawy tłuste i ciężkostrawne, dlatego szukamdań lżejszych z dużą ilością warzyw. Flaczki wegetariańskie to ulubiona zupa mojej córki.

Składniki:

  • ● 15-20 dag fasolki szparagowej
    ● biała część pora
    ● 2 marchewki
    ● 1 pietruszka
    ● 1/3 selera
    ● 1/3 kalafiora (lub mniej)
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 1 szklanka jogurtu naturalnego
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżki mleka
    ● 1 kopiasta łyżka mąki
    ● kostka rosołowa drobiowa
    ● przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, maggi
    ● żółty ser wg uznania
    ● natka pietruszki
    ● koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki wegetariańskie 1. Do 1,5 litra wrzącej wody
    wkładamy umytą i pokrojoną
    fasolkę, gotujemy 10 min.
    Dodajemy kostkę bulionową.
    Krążki pora podsmażamy na
    oliwie, dodajemy do wywaru.
  • Flaczki wegetariańskie 2. Warzywa kroimy w słupki,
    kalafiora dzielimy na różyczki.
    Dodajemy do zupy, gotujemy
    ok. 15 minut.
  • Flaczki wegetariańskie 3. Roztrzepujemy mąkę z mlekiem
    i lekko ubijając, łączymy
    z jogurtem i śmietaną, zabielamy
    zupę. Przyprawiamy do
    smaku. Dodajemy drobno
    posiekaną zieleninę. Podajemy
    z żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować