Pochodzę z rodziny śląskiej, w której dominują potrawy tłuste i ciężkostrawne, dlatego szukamdań lżejszych z dużą ilością warzyw. Flaczki wegetariańskie to ulubiona zupa mojej córki.
Składniki:
● 15-20 dag fasolki szparagowej
● biała część pora
● 2 marchewki
● 1 pietruszka
● 1/3 selera
● 1/3 kalafiora (lub mniej)
● 2 łyżki oliwy
● 1 szklanka jogurtu naturalnego
● 2 łyżki śmietany
● 2 łyżki mleka
● 1 kopiasta łyżka mąki
● kostka rosołowa drobiowa
● przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, maggi
● żółty ser wg uznania
● natka pietruszki
● koperek
Flaczki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 1,5 litra wrzącej wody
wkładamy umytą i pokrojoną
fasolkę, gotujemy 10 min.
Dodajemy kostkę bulionową.
Krążki pora podsmażamy na
oliwie, dodajemy do wywaru.
2.Warzywa kroimy w słupki,
kalafiora dzielimy na różyczki.
Dodajemy do zupy, gotujemy
ok. 15 minut.
3.Roztrzepujemy mąkę z mlekiem
i lekko ubijając, łączymy
z jogurtem i śmietaną, zabielamy
zupę. Przyprawiamy do
smaku. Dodajemy drobno
posiekaną zieleninę. Podajemy
z żółtym serem.
Komentarze