2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa uniwersalna i kolorowy pieprz
2 duże cebule
Szczypta cukru
4 większe marchewki
¼ szklanki białego wina
2-3 łyżki Mascarpone
Po łyżce majonezu na każdy kotlet, czyli 4 łyżki
1 torebka ryżu+ 1 łyżka masła
Filety z kurczaka z marchewką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka podzielić na pojedyńcze filety . Przyprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem.Schłodzić.
Cebule posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju dodając w trakcie smażenia szczyptę cukru i przyprawy uniwersalnej.
Dodać marchewki starte na grubych oczkach.
Przesmażyć chwilę, wlać wino, u mnie La Torina z Biedronki, wymieszać, odparować alkohol, dodać mascarpone, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej.
Poddusić razem.
Filety rozłożyć na blasze wysłanej pergaminem.
Na filety położyć marchew z cebulą. Na wierzch położyć po łyżce majonezu, delikatnie rozprowadzić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st i zapiec ok. 35 minut. Ja rozgrzewam piekarnik na 2 grzałki, a gdy wstawiam potrawę wyłączam już górną grzałkę.
W tym czasie ugotować ryż z dodatkiem masła, osączyć, przełożyć do rondla, dodać pozostałą marchewkę z cebulą, wlać odrobinę wina i doprawić solą do smaku.
Podać ją razem z filetem.
Komentarze