FILETY Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I MASCARPONE

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne danie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    przyprawa uniwersalna i kolorowy pieprz
    2 duże cebule
    Szczypta cukru
    4 większe marchewki
    ¼ szklanki białego wina
    2-3 łyżki Mascarpone
    Po łyżce majonezu na każdy kotlet, czyli 4 łyżki
    1 torebka ryżu+ 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez

Filety z kurczaka z marchewką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FILETY Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I MASCARPONE 1. Piersi z kurczaka podzielić na pojedyńcze filety . Przyprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem.Schłodzić.
    Cebule posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju dodając w trakcie smażenia szczyptę cukru i przyprawy uniwersalnej.
    Dodać marchewki starte na grubych oczkach.
    Przesmażyć chwilę, wlać wino, u mnie La Torina z Biedronki, wymieszać, odparować alkohol, dodać mascarpone, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej.
    Poddusić razem.
    Filety rozłożyć na blasze wysłanej pergaminem.
    Na filety położyć marchew z cebulą. Na wierzch położyć po łyżce majonezu, delikatnie rozprowadzić.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st i zapiec ok. 35 minut. Ja rozgrzewam piekarnik na 2 grzałki, a gdy wstawiam potrawę wyłączam już górną grzałkę.
    W tym czasie ugotować ryż z dodatkiem masła, osączyć, przełożyć do rondla, dodać pozostałą marchewkę z cebulą, wlać odrobinę wina i doprawić solą do smaku.
    Podać ją razem z filetem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować