Delikatne mięso z kurczaka z warzywnym farszem i ciągnącym się żółtym serem pieczonym na złocistych ziemniakach to pyszna propozycja na rodzinny lub codzienny obiad. Filet pięknie się prezentuje po rozkrojeniu.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
-1 filet z kurczaka z kością i skórą
-10 dag sera żółtego
-15 dag marchewki z groszkiem z puszki
-sól,pieprz,słodka papryka,przyprawa do kurczaka
-70 dag ziemniaków
Filet z marchewką,groszkiem zielonym i serem żółtym na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy ,osuszamy . Nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
2.Ziemniaki obieramy,myjemy . Kroimy na ćwiartki,posypujemy solą,pieprzem i koperkiem.
3.Groszek z marchewką odsączamy z zalewy, mieszamy z serem żółtym starym na grubych oczkach.
4.Fileta rozkrawamy w poprzek z obydwu stron,(nie przecinamy kości), napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami.
5.W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz fileta. Pieczemy ok.55 min w temp. 180 stopni. pod przykryciem.
Pod koniec pieczenia naczynie odkrywamy aby ziemniaki i filet się zrumienił.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np.mizerią.
Komentarze