Tak przygotowane mięso jest niezwykle kruche i soczyste.Możemy je podać z ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniaczkami.Danie jest również syte i niedrogie w przygotowaniu.
60 min
Składniki:
50 dag schabu
1 cebula
4 duże marchewki
pół puszki zielonego groszku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
suszona natka pietruszki według uznania
przyprawa do gulaszu
Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w plastry.Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs,następnie każdy rozbity plaster nacieramy przyprawą do gulaszu.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron,następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.
2.Marchewki i cebulę obieramy,następnie cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki,przekładamy do duszonego się mięsa.
3.Gdy mięso i warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody,dodajemy groszek,natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Chwilę jeszcze dusimy.
4.Podajemy z ulubionymi dodatkami:ryżem,makaronem lub ziemniakami.
Komentarze