FAWORKI KARNAWAŁOWE / CHRUST

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, chrupiące „ciasteczka„, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie!

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – ok. 1,5 szklanki
    * spirytus – 1 łyżka
    * żółtka – 2 szt
    * śmietana kwaśna 18 % – 100 g
    * sól – 1 szczypta
    * smalec / olej do smażenia – ok. 250 g

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Przekąski

Faworki karnawałowe / chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ).

    Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli, dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

    Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół i przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut.

    Rozwałkowujemy na cieniutki placek, kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

    Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.

    Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

    Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować