FAWORKI (CHRUST)

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne, chrupiące i najlepsze posypane cukrem pudrem.

_DSC0089
  • 30 porcje
  • 60min

Składniki

- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu (lub 1 łyżka octu)
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
- cukier puder do oprószenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

FAWORKI (CHRUST)

  • 1. 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

    2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    3. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

    4. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.

    Oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekchrustFaworkikarnawał
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chrust lany

Dodane przez: nikolaxxxx

Chrust lany

do przygotowania w mig

Faworki

Dodane przez: bryndzia

Faworki

Wychodzą lekki i kruche. Nie może...

Faworki drożdżowe

Dodane przez: ZuzaNS

Drożdżowe faworki

Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym...

Lany chrust

Dodane przez: Krystyna32

Lany chrust

Bardzo szybko się go przygotowuje...

faworki

Dodane przez: majka190382

IDEALNE FAWORKI

Szukacie przepisu na faworki, które...

Pieczone faworki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone faworki

Faworki z piekarnika to odchudzona...