FAWORKI (CHRUST)

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne, chrupiące i najlepsze posypane cukrem pudrem.

_DSC0089
  • 30 porcje
  • 60min

Składniki

- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu (lub 1 łyżka octu)
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
- cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

FAWORKI (CHRUST)

  • 1. 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

    2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    3. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

    4. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.

    Oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekchrustFaworkikarnawał

Komentarze

Podobne przepisy

chrust

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chrust lany

Lany chrust to super alternatywa...

Faworki

Dodane przez: katarzyna wójcicka

Faworki

Bardzo delikatne, rozpływają się...

chrusty

Dodane przez: Konto nieaktywne

Faworki

Tradycyjne faworki czyli "chrust"....

FAWORKI

Dodane przez: Babcia Tereska

FAWORKI

Ciastka karnawałowe, smażone. Są...

Faworki drożdżowe

Dodane przez: ZuzaNS

Drożdżowe faworki

Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym...

Pyszne faworki

Dodane przez: Ania321

Faworki

Faworki posypane cukrem pudrem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE