Faworki (chrust)

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Pyszne i chrupiące faworki idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na ostatnie dni karnawału.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    4 żółtka z dużych jajek
    1 1/2 łyżki cukru
    1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
    120-150 ml śmietany 12 %
    1 łyżka spirytusu (lub octu)
    szczypta soli
    1 litr oleju (do smażenia)
    3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienki. Za pomocą radełka lub noża wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 3x15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony. Pilnować, aby zbytnio się nie zarumieniły. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Porady

* Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej * Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru * Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu * Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. * do obracania i wyciągania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować