Faworki

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszne chrupiące

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    łyżka masła lub margaryny
    2 jajka
    pół szklanki śmietany 18%
    2 łyżki spirytusu/wódki/octu

    4 kostki smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.
    Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).
    Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć - stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.
    Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać radełkiem paski (długość około 8 cm, szerokość 2 cm - tak by zmieściły się w garnku do smażenia).
    W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i jeden z końców paska przewlec przez nacięcie.
    W rondlu rozgrzać smalec - sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.
    Wrzucać ostrożnie faworki do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.
    Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować