Empanady z bananem i miodem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler. Kuchnia meksykańska jest warta uwagi, zachęcam do zapoznania się z jej tajnikami;)

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie (arkusz) - 2 sztuki
    miód - 10 łyżeczek
    banan - 1 sztuka
    cukier puder - 2 łyżki
    cynamon - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Empanady z bananem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy zwijania 1. Rozgrzewamy piekarnik do190*C.
    Arkusz ciasta francuskiego kroimy (w poprzek) w paski, u mnie szerokość dłoni. Wyszło mi 5 pasów z jednego arkusza.
    Banany kroimy w plasterki lub kostkę jak podano w przepisie. Na banany łyżeczkę miodu i zawijamy dolny prawy róg łącząc z końcem paska po lewej stronie.
    Następnie trójkąt który nam powstał, zawijamy do góry i znowu z lewej do prawej. Tak do końca paska.
    Obsypujemy ciastka cynamonem.
    Nakładamy na blachę papier do pieczenia, empanady na papier i pieczemy 25 minut w 190*C z trybem termoobieg.
    Po wyciągnięciu obsypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
    Podajemy gorące.
  • 2. *W oryginalnym przepisie banana podano w duecie z czekoladą, ja pominęłam ten krok zastępując miodem. Empanady w oryginalnej wersji robione są z ciasta filo, u nas trudno je zdobyć, więc wspomagam się ciastem francuskim.

Porady

*Banany po pokrojeniu można skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, aby nie ściemniały;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować