Empanady i meksykańska pomidorowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czas na coś rozgrzewającego. Zapraszam na empanady i meksykańską pomidorową.

  • Łatwy

Składniki:

  • EMPANADY, FARSZ::
    - cebula (mała, + olej do smażenia): 1 sztuka
    - papryka czerwona słodka (mała): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - filety z piersi kurczaka (zmielone): 600 gramów
    - pomidory krojone: 1 puszka
    - oliwki zielone: 100 gramów
    DODATKOWO::
    - ciasto francuskie (1sztuka/ 275g): 3 sztuki
    - Jajko (roztrzepane): 1 sztuka
    MEKSYKAŃSKA POMIDOROWA::
    - bulion drobiowy: 500 mililitrów
    - przecier pomidorowy: 500 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól, pieprz, chili (opcjonalnie, do smaku): 3 szczypty
    - natka pietruszki (posiekana): 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Empanady i meksykańska pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę do miękkości. Dodać również drobno pokrojoną paprykę, smażyć 3 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek, smażyć ok. minutę.
  • 2. Dodać zmielone mięso, smażyć kilka minut w międzyczasie mieszając i rozdzielając większe grudki.
  • 3. Dodać pomidory z puszki i pokrojone w plasterki oliwki. Smażyć do momentu aż większość soku pomidorowego wyparuje. Gotowy farsz przestudzić.
  • 4. Z ciasta francuskiego wycinać koła o średnicy 10cm. Na każde nałożyć mniej więcej po łyżce farszu i zlepiać pierogi.
  • 5. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 20 minut w temp. 200st.
  • 6. MEKSYKAŃSKA POMIDOROWA: zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Całość doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • 7. * Empanady podawać na ciepło wraz z meksykańską pomidorową serwowaną w niewielkich kokilkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować