Danie rodem z Hiszpanii, ale u nas na stałe zagościło na stole.
45 min
Składniki:
Farsz:
40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki)
1,5 papryki czerwonej
2 cebule
3 jajka
25 dag przecieru pomidorowego
3 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
280 ml letniej wody
5 dag masła
6 łyżek oliwy
2 jajka
szczypta soli
+ 1 jajko do posmarowania empanad
Empanady z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy.
2.Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy.
3.W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy ok 18 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1,5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi.
4.Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.
Porady
Równie dobrze smakują w wersji mięsnej z kurczakiem.
Komentarze