EMPANADY Z TUŃCZYKIEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie rodem z Hiszpanii, ale u nas na stałe zagościło na stole.

  • 45 min

Składniki:

  • Farsz:
    40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki)
    1,5 papryki czerwonej
    2 cebule
    3 jajka
    25 dag przecieru pomidorowego
    3 łyżki posiekanej pietruszki
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz

    Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    280 ml letniej wody
    5 dag masła
    6 łyżek oliwy
    2 jajka
    szczypta soli
    + 1 jajko do posmarowania empanad
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Empanady z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy.
  • 2. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy ok 18 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1,5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi.
  • 4. Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

Porady

Równie dobrze smakują w wersji mięsnej z kurczakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować