Babeczki do obiadu i na deser

5 (188 ocen)

  • 10 min

Cała praca przy nich to wymieszanie składników.Nie wymagają wyrabiania, gniecenia.Babeczki są bardzo lekkie, puszyste.Można podawać z sosami mięsnymi na obiad i z kremami i masami na słodko.Wspaniale smakują też SOTE , po prostu same.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 spore jajko
    1 szklanka mleka
    1 niepełna szklanka mąki
    szczypta soli
    olej
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Babeczki do obiadu i na deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-204w3er 1. W zagłębienia foremek do mufinek lub babeczek wlewamy olej, pędzelkiem rozprowadzamy go po formie. Oleju nie żałujemy , na dnie powinna byś widoczna warstwa.
    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do min. 180 C.
    W tym czasie robimy ciasto.
    Do wysokiego pojemnika z dziubkiem wbijamy jajko,dodajemy sól i wlewamy 1/2 mleka.
    Wszystko ubijamy kilka minut.
    Następnie dosypujemy mąkę i resztę mleka.
    Znów wszystko ubijamy kilka minut.
    Gdy blaszka będzie mocno nagrzana wyjmujemy ją i szybciutko nalewamy ciasto do foremek.
    Warstwa oleju w foremce powinna skwierczeć.
    Ciasto wlewamy prawie do wysokości foremek i szybko wstawiamy do piekarnika na ok. 25-35 min.
    Babeczki powinny podwoić swoją objętość.

Porady

Ciasto można przetrzymać w lodówce. Należy je jeść na ciepło, wtedy są najlepsze. Wspaniale smakują z nutellą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować