Dyniowo - pomarańczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, gożdziki i cukier. Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką, a następnie parzymy zalewając wrzącą wodą. Po tym zabiegu ścieramy do dyni skórkę z obu pomarańczy. Obieramy pomarańcze z pozostałej skórki i dodajemy cały miąższ do garnka. Dynię gotujemy do miękkości, a następnie jeszcze z 10 min aby płyn trochę odparował. Wyjmujemy przyprawy i miksujemy dynię blenderem na gładki mus. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki pomarańczowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i łączymy blenderem z musem. Część musu odkładamy do drugiej miski, tyle aby można było zrobić górną galaretkę, robiłam to na oko. Pozostały mus blendujemy z serkiem twarogowym. Tortownice od spody posypałam bułką tartą a na nią wylałam masę twarogową i wstawiłam na półgodziny do lodówki. Po tym czasie wyjęłam sernik i na wierzch wyłożyłam odłożony wcześniej mus dyniowy. Całość wstawiłam do lodówki na noc ale minimum 4h powinny wystarczyć.
Porady
Ilość cukru radziłabym dobrać według własnego uznania, jedni wolą słodsze ciasta inni mniej słodkie to jest umiarkowanie słodkie.
Komentarze