Pomarańczowy sernik na zimno

  • wyświetlono: 953 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sernik na bazie świeżych i soczystych owoców. Zblendowane pomarańcze połączone z twarogiem i bitą śmietaną, a na wierzchu galaretka również z pomarańczy. Całość tworzy wyjątkowy i niecodzienny smak, ciasto ma zapach i smak prawdziwych pomarańczy.

Kasia1111
  • 200min

Składniki

Składniki na masę serową:
(tortownica 22cm)
600g twarogu półtłustego
7 łyżek cukru drobnego
500g wyfiletowanych pomarańczy
(u mnie były to 4szt ale zależy jakiej wielkości są owoce, dlatego zważyłam)
sok z 1 pomarańczy
250g śmietanki 30% lub 36% + 2 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na galaretkę pomarańczową:
2 wyfiletowane pomarańcze (średnie)
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżeczki żelatyny
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na spód:
opakowanie krakersów Lajkonik 180g
(zamiast krakersów można użyć herbatników maślanych)
150g masła

Do dekoracji:
200g śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie Śmietan-fix 9g
kilka kawałków pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowy sernik na zimno

  • 1. 1. Zaczniemy od spodu. Krakersy blendujemy bardzo drobno w wysokim naczyniu. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy krakersy, mieszamy i jeszcze raz blendujemy. Wykładamy na tortownicę i ugniatamy na całej powierzchni. Wkładamy do lodówki.
    2.Twaróg mielimy przez drobne sitko. W osobnym naczyniu ( wysokim) blendujemy pomarańcze na wodnistą papkę. Następnie dodajemy cukier i sok z 1 pomarańczy. W innej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywną śmietanę. Do miski z serem wlewamy zblendowane pomarańcze i dodajemy ubitą śmietanę, całość mieszamy, też blenderem. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, mieszamy tak długo aż się dobrze rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę bardzo powoli, partiami, wlewamy do masy serowej, cały czas mieszając. Masę serową wlewamy do tortownicy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
    3. W tym czasie możemy przygotować galaretkę. Filetujemy 2 pomarańcze i blendujemy ile się da. Jeśli okaże się, że są jakieś błonki to przelewamy przez sitko. Nie musi być drobne, normalne sitko. Dodajemy cukier i kilka kropel aromatu pomarańczowego. W gorącej wodzie dobrze rozpuszczamy żelatynę i powoli, stopniowo wlewamy do soku, cały czas mieszając.
    4.Gdy sernik zaczyna tężeć, wlewamy do tortownicy, jako kolejną warstwę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
    5.Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem na gęstą śmietanę. Dekorujemy sernik za pomocą rękawa cukierniczego i tylki lub w dowolny sposób. Pomarańcz filetujemy, kroimy i ozdabiamy sernik, a na tarce ścieramy skórkę i posypujemy kleksy z bitej śmietany.

Porady

Ciasto najlepiej zacząć robić rano lub wieczorem, ponieważ potrzebuje ono trochę czasu na stężenie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieowocesmak lataświeżość

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z sokiem pomarańczowym

Dodane przez: kejttru

Sernik na zimno z sokiem pomarańczowym

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

image-2936naf

Dodane przez: alexia

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Pyszny, bardzo kremowy serniczek...

sernik na zimno Tiramisu

Dodane przez: capri

sernik na zimno Tiramisu

Jeśli lubicie klasyczne tiramisu...

sernik na zimno

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik na zimno "Kryształek"

Bardzo smaczny i lekki sernik na...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK na zimno ''RIDOKRÓWKA''

Mój wymysł z ciasteczkami Rido.....

jagodowy sernik na zimno

Dodane przez: capri

jagodowy sernik na zimno

Orzeźwiający, mocno jagodowy sernik,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE