Zdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób.
60 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
kawałek dyni
2 duże pieczarki
1 czerwona papryka
1 słoik keczupu z cukinii
kawałek trawy cytrynowej
parmezan
przyprawa do kurczaka
ok. 2-3 łyżki oleju
Dyniowa lazania z kurczakiem i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, pieczarki i paprykę kroimy w 1 mm plastry. Jeżeli mamy dużo czasu, możemy podpiec warzywa w piekarniku. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso marynujemy w przyprawie do kurczaka wymieszanej z olejem przez 30 minut.
2.Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1/3 część plastrów dyni, połowę pieczarek i zamarynowanego mięsa. Posypujemy częścią parmezanu i układamy paprykę.
3.Smarujemy częścią keczupu z cukinii, dalej znów dynia, pieczarki, reszta kurczaka, połowa parmezanu, keczup, dynia i znów keczup. Całość posypujemy drobno pokrojoną trawą cytrynową.
4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut. Około 5 minut przed końcem posypujemy lazanię pozostałym parmezanem.
Komentarze