Drożdżówki ze śliwką

0 (0 ocen)

Jak każdy drożdżowy wypiek- smakują wyjątkowo.Polecam wykonać je w sezonie śliwkowym. Choć jeśli ktoś posiada śliwki mrożone także można je wykorzystać i drożdżówki te wykonać o każdej porze roku:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 2 jajka
    • 0,5szklanka cukru,
    • 1 szczypta soli,
    Cynamonowo-śliwkowy ser:
    • 25 dag kg sera,
    • 2-3 łyżki powidła,
    • Cukier do smaku (1-2 łyżki),
    • 1 żółtko,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • 0,5 łyki mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    • 120 g mąki,
    • 50 gram cukru kryształu,
    • 60 gram masła



    Dodatkowo:
    • Śliwki na wierzch,
    • Jajko do smarowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie tłuszczu 1.
    Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. W takiej ilości by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Między czasie rozpuszczamy margarynę i studzimy.
    Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
  • wyrośnięte ciasto 2. Wyrobione ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  • przed pieczeniem 3. Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) . Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ser na którym układamy śliwkę (bez pestki). Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
  • przygotowanie masy serowej 4. SER:
    Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego żółtko i miksujemy na gładką masę. Na koniec dokładamy cynamon, mąkę oraz powidło. Ponownie miksujemy. Ewentualnie możemy całość słodzimy.

    Ser można także wymieszać mikserem lub za pomocą blendera. Mile widziany by był on mielony.

    Tak przygotowany ser wykładamy w środek drożdżówek.



  • gotowa kruszonka 5. KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować