Plecione drożdżówki ze śliwką

4.5 (196 ocen)

  • 45 min

Efektowne i bardzo smaczne drożdżówki ze śliwkami. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne, nie potrzebny jest tu nawet wałek.

  • 45 min

Składniki:

  • 16 drożdżówek:
    600 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g masła
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    16 śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Plecione drożdżówki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać roztopione i ostudzone masło, jajka, sól i mąkę. Zagnieść jednolite ciasto. Zostawić na 15 minut. Podzielić na 16 równych części. Uformować płaskie placuszki o wymiarach ok. 11x8 cm. Pokrajać na 3 części .Boczne paski przekroić jeszcze na dwie części. Dwa boczne paski zakręcić 4 razy, przylepić do końca środkowej części. Na środku ułożyć przepołowioną śliwke, mocno ją docisnąć do ciasta. Zostawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować