Drożdżówki jogurtowe ze śliwką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super drożdżówki ze śliwką. Ciasto jest miękkie, puszyste, wykonane na bazie jogurtu naturalnego. Idealny dodatek do słodkiego śniadania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 25 sztuk
    Składniki:
    3,5 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    2/3 szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
    ½ szklanki drobnego cukru
    10 dag masła
    Sól do smaku
    3 dag świeżych drożdży
    1 kg dojrzałych, słodkich śliwek
    2 duże jajka
    Lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    Mleko 2%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżówki jogurtowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać 11/2 szklanki mąki, 1 łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko i pokruszone drożdże, lekko zamieszać, odstawić by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałą, przesianą mąką, jogurt, rozkłócone jajka(niewielką część zostawić do posmarowania bułek), sól do smaku, pozostały cukier. Wyrobić ciasto. Następnie dodać stopione masło, przestudzone, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić by wyrosło.
    Na stolnicę przenieść ciasto, rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawać koła. W środek wcisnąć połówkę śliwki, brzuszkiem do ciasta. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostawionym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1.śliwki przed wstawieniem do piekarnika można posypać cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować