Drożdżówki jogurtowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać 11/2 szklanki mąki, 1 łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko i pokruszone drożdże, lekko zamieszać, odstawić by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałą, przesianą mąką, jogurt, rozkłócone jajka(niewielką część zostawić do posmarowania bułek), sól do smaku, pozostały cukier. Wyrobić ciasto. Następnie dodać stopione masło, przestudzone, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić by wyrosło.
Na stolnicę przenieść ciasto, rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawać koła. W środek wcisnąć połówkę śliwki, brzuszkiem do ciasta. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostawionym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Porady
1.śliwki przed wstawieniem do piekarnika można posypać cynamonem.
Komentarze