Sezon owocowy w pełni, więc wykorzystajcie go piekąc te drożdżówki. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy na piknik :) Pysznie maślane ciasto drożdżowe, słodziutkie owoce i kruszonka – nie znam osoby, która nie polubi tego połączenia :)
Drożdżówki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn - w miseczce/garnuszku pokruszyć świeże drożdże i zasypać łyżką cukru, rozetrzeć razem i poczekać aż się rozpuszczą. Dolać około 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszać, dosypać około 1/3 szklanki mąki, dobrze wymieszać i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
2.Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, mleko, podrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, oprócz rozpuszczonego masła. Wszystko połączyć, dodając na końcu stopniowo tłuszcz i wyrabiać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie - dosypać mąki, ale nie za dużo. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objetości przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
3.W tym czasie przygotować truskawki i kruszonkę. Owoce umyć, odszypułkować, pokroić na pół (lub jeśli są większe na ćwiartki).
4.Składniki na kruszonkę wymieszać i wyrobić między palcami.
5.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
6.Podrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 18 części. Kawałek ciasta uformować w kulę, a następnie spłaszczyć, ułożyć na blaszce. Uformowane bułeczki należy odstawić do napuszenia (około 20-30 minut). Po tym czasie w każdej z nich, za pomocą szklanki, zrobić dołek i nałożyć do środka truskawki. Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
7.Piec w termoobiegu w temperaturze 190°C przez około 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.
Komentarze