Drożdżówki z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Sezon owocowy w pełni, więc wykorzystajcie go piekąc te drożdżówki. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy na piknik :) Pysznie maślane ciasto drożdżowe, słodziutkie owoce i kruszonka – nie znam osoby, która nie polubi tego połączenia :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    4,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    6 czubatych łyżek cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    2 żółtka
    100 g rozpuszczonego masła

    Ponadto:
    owoce - truskawki, morele, brzoskwinie, itd. (około 200g)
    1 jajko, roztrzepane do posmarowania

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru kryształu
    60 g masła
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn - w miseczce/garnuszku pokruszyć świeże drożdże i zasypać łyżką cukru, rozetrzeć razem i poczekać aż się rozpuszczą. Dolać około 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszać, dosypać około 1/3 szklanki mąki, dobrze wymieszać i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • 2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, mleko, podrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, oprócz rozpuszczonego masła. Wszystko połączyć, dodając na końcu stopniowo tłuszcz i wyrabiać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie - dosypać mąki, ale nie za dużo. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objetości przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
  • 3. W tym czasie przygotować truskawki i kruszonkę. Owoce umyć, odszypułkować, pokroić na pół (lub jeśli są większe na ćwiartki).
  • 4. Składniki na kruszonkę wymieszać i wyrobić między palcami.
  • 5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 6. Podrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 18 części. Kawałek ciasta uformować w kulę, a następnie spłaszczyć, ułożyć na blaszce. Uformowane bułeczki należy odstawić do napuszenia (około 20-30 minut). Po tym czasie w każdej z nich, za pomocą szklanki, zrobić dołek i nałożyć do środka truskawki. Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
  • 7. Piec w termoobiegu w temperaturze 190°C przez około 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drożdże Morele Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować