Dodatkowo:
około 6-7 średniej wielkości jabłek (u mnie szara reneta)
około 4-5 łyżek cukru (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka, dosmakujcie według gustu)
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kaszy manny
Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojone w małe kawałki zimne masło. Rozetrzeć dokładnie między palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na około godzinę.
2.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na księżyce. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon. Wymieszać, obtaczając jabłka w cukrze i cynamonie.
3.Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół i jedną część rozwałkować, lekko podsypując mąką. Przełożyć do formy i poobcinać brzegi. Dno ponakłuwać widelcem i wysypać kaszą manną. Wykładać jabłka, zaczynając od brzegów tak, żeby jeden plasterek nachodził na drugi.
4.Drugą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wycinać kółka. ‘Podziurawione’ ciasto nawinąć na wałek i przenieść na wierzch. Poobcinać brzegi. Jeśli wystarczy Wam ciasta można również ozdobić boki.
5.Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Wyjąć i ostudzić.
Komentarze