Tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto i przepyszne kwaskowe jabłka – to klasyk, musicie spróbować. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    200 g zimnego masła

    Dodatkowo:
    około 6-7 średniej wielkości jabłek (u mnie szara reneta)
    około 4-5 łyżek cukru (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka, dosmakujcie według gustu)
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojone w małe kawałki zimne masło. Rozetrzeć dokładnie między palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na około godzinę.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na księżyce. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon. Wymieszać, obtaczając jabłka w cukrze i cynamonie.
  • 3. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół i jedną część rozwałkować, lekko podsypując mąką. Przełożyć do formy i poobcinać brzegi. Dno ponakłuwać widelcem i wysypać kaszą manną. Wykładać jabłka, zaczynając od brzegów tak, żeby jeden plasterek nachodził na drugi.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wycinać kółka. ‘Podziurawione’ ciasto nawinąć na wałek i przenieść na wierzch. Poobcinać brzegi. Jeśli wystarczy Wam ciasta można również ozdobić boki.
  • 5. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Wyjąć i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować