Najlepsze drożdżówki na świecie! Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe wypełnione słodkimi jagódkami i obficie polane cytrynowym lukrem. Porcja jest duża - mi wyszło 20 duuużych drożdżówek.
2 godz.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
50 g drożdży
16 g cukru wanilinowego
2 jajka
500 ml letniego mleka
1/2 szklanki roztopionego masła
Ponadto:
litr jagód
około 0,5 szklanki cukru kryształu
Lukier:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1,5 – 2 szklanki cukru pudru
1.Przygotować rozczyn - w miseczce/garnuszku pokruszyć świeże drożdże i zasypać łyżką cukru, rozetrzeć razem i poczekać aż się rozpuszczą. Dolać około 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszać, dosypać około 1/3 szklanki mąki, dobrze wymieszać i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.
2.Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, mleko, podrośnięty rozczyn i pozostałe składniki, oprócz rozpuszczonego masła. Wszystko połączyć, dodając na końcu stopniowo tłuszcz i wyrabiać. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objetości przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na tyle części ile chcecie mieć drożdżówek. Każdy kawałek wygładzić, rozpłaszczyć, wypełnić jagodami (około 2-3 łyżeczki na jedną bułkę + 0,5 łyżeczki cukru lub więcej (zależy od kwasowości owoców) i skleić. Ułożyć na natłuszczonej blaszce łączeniem do dołu. Tak samo postąpić z resztą bułeczek. Uformowane drożdżówki odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka.
4.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Wyjąć i ostudzić.
5.Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, do uzyskania niezbyt gęstego lukru. Ostudzone drożdżówki obficie polukrować.
Komentarze