Drożdżówki

5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

  • Łatwy

Dla każdego coś innego !

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 4.5 szklanki
    - suche drożdze opakowanie (7g): 1.5 opakowania
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - ciepłe mleko: 2 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - olej lub oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - jajko do posmarowania: 1 sztuka
    - ulubiony dżem, konfitura: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówki 1.

    Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej ciepłe mleko, oliwę i wbij jajka. Dokładnie wyrób ciasto i Przykryj ściereczką i odstaw na 40 - 50 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części w zależności od wielkości drożdżówek jakie chcemy. Lekko rozpłaszcz ręką, na środku połóż dżem i uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować