1.Wyrobić drożdże:
Do średniej wielkości miski wrzuć wszystkie składniki do wyrobienia drożdży. Całość rozrób, aby konsystencja była gładka.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min, aż drożdże zaczną wyrastać.
2.Do miski z wyrośniętymi drożdżami dodad na środek przesianą mąkę, miękką margarynę (w pokojowej temperaturze), jajka i cukier waniliowy. Ciasto wyrobić rękami.
3.Ciasto podzielić na 4 równe części.
Każdą z nich rozwałkować.
Wyciąć po 4 równe paski.
Każdy pasek zawijać w rulonik.
Formować kształty celem uznania.
Na środek dodać powidła, konfitury, marmoladę (celem uznania).
Posypać gruboziarnistym cukrem.
4.Pieczenie:
Uformowane drożdżówki wystawić na posmarowanej margaryną blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 210 C, na 15 min.
5.Polewa:
Cukier puder rozrobić z wodą na gładką masę.
Upieczone drożdżówki polać płynną polewą cukrową.
Gotowe :)
Porady
Nie trzeba odstawiać ciasta, po wyrobieniu. Drożdżóweczki same zaczną wyrastać w piekarniku :)
Komentarze