Drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie drożdżówki, gotowe w 25 minut.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do wyrobienia drożdży:
    50 g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    3 łyżki mąki do wyrobienia drożdży,
    125 ml (pół szklanki) ciepłego mleka,
    Do wyrobienia ciasta:
    0,5 kg (2 szklanki) mątki tortowej typu 450,
    1 torebka cukru waniliowego,
    120 g margaryny,
    2 jajka.

    Marmolada, powidła, konfitury (celem uznania).

    Polewa:
    100 g Cukru pudru,
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić drożdże:
    Do średniej wielkości miski wrzuć wszystkie składniki do wyrobienia drożdży. Całość rozrób, aby konsystencja była gładka.
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min, aż drożdże zaczną wyrastać.
  • 2. Do miski z wyrośniętymi drożdżami dodad na środek przesianą mąkę, miękką margarynę (w pokojowej temperaturze), jajka i cukier waniliowy. Ciasto wyrobić rękami.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 równe części.
    Każdą z nich rozwałkować.
    Wyciąć po 4 równe paski.
    Każdy pasek zawijać w rulonik.
    Formować kształty celem uznania.
    Na środek dodać powidła, konfitury, marmoladę (celem uznania).
    Posypać gruboziarnistym cukrem.
  • 4. Pieczenie:
    Uformowane drożdżówki wystawić na posmarowanej margaryną blaszce.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego na 210 C, na 15 min.
  • Drożdżóweczki 5. Polewa:
    Cukier puder rozrobić z wodą na gładką masę.

    Upieczone drożdżówki polać płynną polewą cukrową.

    Gotowe :)

Porady

Nie trzeba odstawiać ciasta, po wyrobieniu. Drożdżóweczki same zaczną wyrastać w piekarniku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować