Drożdżowe z Borysowsczyzny

5 (163 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Ten przepis dostałam od sąsiadki mojej cioci - ciasto, które ze sobą przyniosła zachwyciło wszystkich. wzbogaciłam je jedynie dodając śliwki.

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    1 szklanka oleju
    6 jaj
    10 dag drożdży

    1 cukier waniliowy
    1 kg mąki
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe z borysowsczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mleko, olej, jaja oraz pokruszone drożdże wkładamy do dużego garnka - nie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na noc. (Można pozostawić w dzień przynajmniej na 12h.)
  • 2. Do garnka dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (ok 40 minut). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut.
  • 3. Przekładamy do dużej formy - pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
  • Drożdżowe z Borysowsczyzny 4. Uwaga: Ciasto można posypać kruszonką lub polać lukrem. Ja osobiście wolę wersję z owocami.

Porady

Jeśli do ciasta planujesz dodać owoce sugeruję użyć większej blachy lub część ciasta włożyć do dodatkowej mniejszej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować