Świetny sposób na wykorzystanie domowych przetworów ;) W tym przypadku, drożdżowe ślimaczki nadziałam powidłami śliwkowymi. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie, puchate i delikatne. Polecam ;)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
40 g cukru
1 szkl ciepłego mleka
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
60 g roztopionego masła
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
powidła śliwkowe (np. domowej roboty)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Drożdżowe ślimaczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Wlać mleko, wbić jajka i dodać żółtka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na około 60-90 minut w cieple do podwojenia objętości.
2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Wysmarować go powidłami. Ciasno zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na około 15 równych części. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą dłoni delikatnie je spłaszczyć. Odstawić na około 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!
Komentarze