Drożdżowe ślimaczki z powidłami

3 (2 ocen)

Świetny sposób na wykorzystanie domowych przetworów ;) W tym przypadku, drożdżowe ślimaczki nadziałam powidłami śliwkowymi. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie, puchate i delikatne. Polecam ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
    40 g cukru
    1 szkl ciepłego mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    2 żółtka
    60 g roztopionego masła

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
    powidła śliwkowe (np. domowej roboty)
    cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Pieczeń

Drożdżowe ślimaczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Wlać mleko, wbić jajka i dodać żółtka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na około 60-90 minut w cieple do podwojenia objętości.


  • 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Wysmarować go powidłami. Ciasno zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulon pokroić na około 15 równych części. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą dłoni delikatnie je spłaszczyć. Odstawić na około 30-40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować