Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

4.46 (303 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu - kapuśniaczki z pieczarkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na ok. 30 sztuk.
    Ciasto:
    500 g mąki
    250 ml ciepłego mleka
    15 g świeżych drożdży
    2 małe jajka
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cukru
    50 g stopionego masła
    Farsz:
    500 g kapusty kiszonej
    300 g pieczarek
    2 średnie cebule
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżki tymianku
    sól (do smaku)
    świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    1 małe jajko (do posmarowania)
    czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.46 (303 ocen)

Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Farsz: Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na oleju. Doprawić solą i cukrem. Razem z cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie.

Porady

Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Drożdże Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować