Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

4.5 (181 ocen)

W wielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. W moim domu do barszczu podaję kruche paszteciki lub kapuśniaczki.

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 szkl. ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    50 g roztopionego masła

    farsz:
    500 g kiszonej kapusty
    300g pieczarek
    listek laurowy
    2-3 kulki ziela angielskiego
    1 cebula
    sól
    świeżo mielony pieprz

    ponadto:
    1 białko
    1 łyżka mleka
    biały i czarny sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:
    Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.
    Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmażyć na oleju.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.
  • 2. ciasto:
    Z mleka,drożdży ,1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski,dodać sól,żółtka i rozczyn i roztopione masło. Wyrobić ciasto,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
  • 3. wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i foremką wycinać koła. Na każde koło nałożyć łyżkę farszu,uformować w dłoniach kulkę i odkładać na przygotowaną na blaszkę. Uformowane kapuśniaczki odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Białko zmieszać z mlekiem i posmarować każdy kapuśniak po czym posypać sezamem. Piec 30 minut w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować