Farsz z kiszonej kapusty i ciasto drożdżowe - tak puszyste i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach.
Świetnie smakują na ciepło z czerwonym barszczykiem.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1/2 kg mąki
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
100 ml oleju
1 łyżka jogurtu greckiego 10%
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 białko
FARSZ:
1/2 kg kiszonej kapusty
2 liście laurowe
3 ziareka ziela angielskiego
1 cebula
40 g masła
natka pietruszki
sól
pieprz
Drożdżowe kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, letniego mleka, cukru i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać białko, jogurt, olej, sól oraz wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką i pozostawić do wyrośnięcia.
Kapustę odcedzić, zalać wodą, dodać ziele i liście laurowe oraz 1/2 łyżeczki soli, ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczę. Podsmażyć na złoty kolor na maśle.
Kapustę wystudzić i odcisnąć z nadmairu wody.
Posiekać drobno, dodać usmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać okręgi ok 6cm. Na środku układać po porcji farszu. Sklejać tworząc trójkątne bułeczki / najpierw zlepić do połowy, a następnie pozostałą część od dołu z jednej i drugiej strony/. Układać zlepieniem do sopdu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie posmarować je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Posypać makiem.
Piec na złoty kolor ok 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze